[DIY/Green Living] Hjemmelaget såpe

Mitt siste prosjekt med fokus på å være litt mer selvberget er å lage såpe selv. Det er mange måter å gjøre dette på, og jeg valgte den absolutt enkleste måten. Jeg kjøpte såpemasse, og unnlot sånn å forholde meg til de kjemiske prosessene det innebærer å gjøre det helt fra scratch.

Utover det trengte jeg såpeformer og duft. Jeg ønsket også å tilsette litt farge.

Først måtte såpemassen smeltes i vannbad. Jeg begynte med en lav temperatur og justerte forsiktig opp etter hvert. Massen skulle ikke på noe tidspunkt koke.

For å unngå for mange luftbobler, unnlot jeg å røre i massen mens den smelta. Når alt var blitt flytende, trakk jeg vannbadet vekk fra plata før jeg fortsatte prosessen.

Etter mal fra en himmelsk såpebar jeg kjøpte på en såpespesialbutikk i Sverige, ønsket jeg å gi massen en ferskenaktig farge. Jeg lette derfor fram litt gurkemeie fra krydderskapet.

Her hadde jeg ingen veiledning å gå etter, så jeg tilsatte krydderet litt på slump. Erfaringen min er at massen tar farge godt til seg, og at jeg nok kunne brukt litt mindre krydder for å få den fargen jeg opprinnelig ønsket meg.

Nå ble det nødvendig å røre litt, men jeg var veldig forsiktig og rørte ikke mer enn jeg absolutt måtte.

Så var det tid for dufttilsetning. Her steppet M inn, for han elsker å veie ting. Veiledningen anbefalte 2 ml duftolje pr 100g masse, og det valgte vi å følge. Mulig det ble litt for intenst, men det vil vise seg etter hvert som vi tar såpebarene i bruk…

Igjen rørte jeg veldig forsiktig i massen. Det som oppstod av luftbobler fjernet jeg forsiktig med en varm skje.

Massen ble helt i former, og satt til avkjøling. Sette av minimum to timer til dette, gjerne lenger.

Ferdig resultat. Jeg liker spesielt de små kornene fra gurkemeien. Nå ligger såpebarene innpakket i silkepapir i boden vår. Der skal de få herde litt før jeg prøver å ta dem i bruk. Jeg gleder meg til å teste dem ut!

Previous
Previous

Let´s do 52/14: Close-up

Next
Next

Påskedager